ممیزی آمیخته بازاریابی
قدم دوم که معمولا به موازات قدم اول اجرا می شود؛ “ممیزی آمیخته بازاریابی” است. این مرحله؛ اهمیت بسیار زیادی دارد چرا که در اغلب موارد؛ مشکلاتی که در سیستم فروش وجود دارد؛ هیچ ارتباطی با تیم فروش و حتی توزیع و لجستیک ندارد. اگر محصول دارای مشکل باشد یا سطح آگاهی و شناخت از آن پایین باشد؛ عملکرد تیم فروش به خودی خود، کاهش می یابد و تا زمانی که این موانع برطرف نشود؛ رشد فروش محدود خواهد بود. به طور کلی در این مرحله، کلیه عناصر و مولفه های آمیخته بازاریابی ، ارزیابی می شود و اگر مشکل از آمیخته بازاریابی باشد؛ پیشنهاد می شود که ابتدا به رفع این مشکلات پرداخته شود. مثلا تا زمانی که محصول دارای مشکل اساسی باشد؛ توسعه سیستم های فروش کار عبثی خواهد بود. مهمترین مواردی که در ممیزی عناصر آمیخته بازاریابی مورد بررسی قرار می گیرد عبارتند از :
- ممیزی محصول : آیا محصول دارای مشکل یا نقص باز دارنده ای است یا از حداقل ها برای ارائه به مشتریان برخوردار است؟ (سنجش این موضوع از طریق 2 شاخص و KPI کلیدی صورت می پذیرد و نیازی به بررسی های طولانی و زمانبر نیست)
- ممیزی قیمت : آیا قیمت محصول با ادراک مشتریان از قیمت احتمالی، انطباق دارد؟ یا قیمت بالاتر یا پایین تری نسبت به انتظار مشتریان دارد؟ (سنجش این موضوع از طریق 3 شاخص و KPI کلیدی صورت می پذیرد و نیازی به بررسی های طولانی و زمانبر نیست)
- ممیزی مارجین : آیا مارجین اختصاص یافته به فروشگاه ها و عوامل واسطه ای، قابل پذیرش است یا مشکل دارد؟ (سنجش این موضوع از طریق مصاحبه با فروشنده ها صورت می پذیرد و نیازی به بررسی های طولانی و زمانبر نیست)
- ممیزی ارتباطات : آیا سطح شناخت مخاطبان از برند و محصول، قابل قبول است یا نیاز به برنامه های تبلیغاتی و ارتباطی بیشتری احساس می شود؟ آیا مخاطبان به اندازه کافی از وجود محصول و برند آگاهی دارند؟ آیا اگر محصول را در شلف ببینند، آن را برنخواهند داشت؟ (سنجش این موضوع از محاسبه های شاخص های عملکرد برند و مقایسه آن با سهم از بازار صورت می پذیرد)
آشنایی بیشتر